Kopio Imperator Alexander II:n keulakuvasta

Museon suuren valkoisen keulakuvan on veistänyt englantilainen Andy Peters vuonna 2007. Se on tarkka kopio fregatti Imperator Alexander II:n alkuperäisestä vuonna 1885 veistetystä keulakuvasta. Laiva sai kasteessa nimen Grassendale. Sen oli tilannut liverpoolilainen laivanvarustaja R.W.Leyland. Hänellä oli tapana nimetä laivansa Liverpoolin kaupunginosien mukaan. Keulakuvan alaosassa on myös kaupungin vaakuna.

Fregatti Grassendale myytiin Raumalle 1899 ja uusi omistaja Gabriel Granlund antoi sille mahtipontisen nimen Imperator Alexander II. Granlundin kuoleman jälkeen laiva vaihtoi muutaman kerran varustajaa. Sen viimeinen suomalainen omistaja oli Alfred Kordelin. Raumalla syntyneen suurliikemiehen kuoleman jälkeen hänen lakimiehensä Risto Ryti myi laivan Ruotsiin ja se sain nimen Ernst.

Fregatti oli vuonna 1919 palaamassa ensimmäiseltä matkaltaan ruotsalaisessa omistuksessa uuteen kotisatamaansa Göteborgiin kun se katosi Kattegatin pohjoisosassa jäljettömiin miehineen päivineen. Hylky löydettiin vasta 1999 ja vasta silloin saatiin varmistus, että laiva oli ajanut miinaan. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen ei raivaustöissä ollut löydetty niitä kaikkia.

Andy Petersin veistämässä kopiossa on muutamia keulakuvalle tyypillisiä yksityiskohtia. Neidon hiukset on veistetty yhteen vankan kaulan kanssa. Ne yhdessä varmistavat, että rakenteesta tulee riittävän kestävä, jotta se kestää myrskyn voiman. Vasemman käden vaatetus on tarkkaan veistetty siten, että vesi ei jää makaamaan koloihin keulakuvaa lahottamaan.