Säpin majakan valolaitteisto Rauman merimuseon aulassa

Säpin majakan valolaitteisto

Säpin majakka rakennettiin 1873. Samalla Säpin saarelle perustettiin luotsiasema. Jo aiemmin saarella oli ollut erilaisia merimerkkejä, viimeksi valoton tunnusmajakka. Uusi valomajakka rakennettiin tiilistä. Saarelle tuli myös majakkamestarin, kahden majakka-apulaisen sekä luotsien asunnot. Pienellä saarella asui siis useita perheitä.

Tiilinen majakka horjui myrskytuulissa. Vuonna 1930 sitä vahvistettiin ulkopuolelle valetulla teräsbetonikuorella, koska tiiliseinämä oli alkanut rakoilla. Myös valolaitteistoa uudistettiin. Aluksi polttoaineena oli naurisöljy – siis biopolttoaine jo 1870-luvulla. Vuonna 1904 otettiin kuitenkin käyttöön petroli, ja 1930 siirryttiin kaasupolttimoon.

Nyt museossa näytteillä oleva alkuperäinen linssistö oli käytössä vuoteen 1962, jolloin se vaihdettiin modernimpaan. Samalla Säpin majakan toiminta automatisoitiin. Tämä tiesi myös sitä, että majakanvartijat jättivät saaren. Nykyään Säpissä ei enää asu ihmisiä, vaan sitä pitävät kotinaan vain saarelle vuonna 1949 tuodut muflonilampaat.
 

Omistaja:
Suomen merimuseo
Valmistaja:
L. Sautter, Lemonnier & Cie
Valmistuspaikka:
Pariisi, Ranska
Valmistusaika:
1873