Merikapteeni ja merikoulun rehtori Jalo Putta

Mathias Jalo Putta syntyi vuonna 1882 Kalannissa. Putan merimiesura alkoi hänen pestauduttuaan kouluikäisenä jungmanniksi parkkilaiva Liittoon. Seuraavan kymmenen vuoden aikana hän purjehti ympäri maailman yli 15 eri laivan mukana. Näiden vuosien aikana hän myös valmistui Rauman merikoulusta ensin perämieheksi ja vuonna 1911 merikapteeniksi. Ensimmäisen päällikön pestinsä hän sai uusikaupunkilaisesta parkkilaiva Arviosta, josta siirtyi myöhemmin kapteeniksi parkkilaiva Fahrwohliin. 

Kapteenin tehtävät Fahrwohlilla olivat vaativia. Kapteenilla oli suuri vastuu niin miehistöstä kuin rahdista. Kapteenin tehtävänä oli matkareitin valinta ja sijaintien määrittäminen. Puttalla oli laivassa kolme kronometriä, jotka oli asetettu Greenwichin aikaan matkalle lähdettäessä. Greenwichin aikaa tarvittiin aluksen pituusasteen määrittämisessä. Radioita ei siihen aikaan vielä ollut, ja laiva oli merellä täysin kapteenin mittausten varassa. Tämän lisäksi vaadittiin kielitaitoa, sillä laivan miehistö oli kansainvälistä ja yhteyttä pidettiin niin Englannissa sijaitsevaan, rahtimääräyksiä hoitavaan agenttitoimistoon kuin yhteistyökumppaneihin ympäri maailman. 

Fahrwohl purjehti pitkiä matkoja, joilla kompassin ja lokin avulla tehdyillä paikanmäärityksillä ei ollut suurta merkitystä. Selkeällä ilmalla oli mahdollista tehdä tähtitieteellistä havainnointia. Tarkat sijainnit kapteeni merkitsi laivapäiväkirjaan päivittäin. Vaikka Fahrwohl oli suomalaisomistuksessa, se ei Puttan aikana käynyt kertaakaan Suomessa. 

Jalo Puttan aika Fahrwohlin kapteenina oli erikoinen, koska hänellä oli perheensä lisäksi laivalla mukana myös anoppi. Hän oli kuulemma ainoa suomalainen kapteeni, jolla oli anoppi laivalla. Perheen toinen lapsi syntyi merillä, ja kapteeni sai toimia kätilönä. Perhe kulki laivan mukana koko Puttan kapteeninpestin ajan.

Putta purjehti Fahrwohlilla kahdeksan vuotta. Laivasta lähdettyään hän matkusti perheensä kanssa Lontooseen, missä opiskeli Thornwood Nautical School -nimisessä oppilaitoksessa. Putta halusi päästä selville alan uusista menetelmistä ennen palaamistaan Raumalle, jossa hänen oli määrä aloittaa työt Rauman merikoulun rehtorina ja opettajana syksyllä 1921. Putta toimi Rauman merikoulun opettajana vuosina 1921–1952 ja rehtorina vuodet 1921–1950. Uransa aikana hän toimi aktiivisesti merimieshuoneen asiamiehenä sekä erilaisissa lauta- ja johtokunnissa. Jalo Putta kuoli vuonna 1969

Museon kokoelmissa on täytetty albatrossi, joka on tiettävästi pyydystetty Fahrwohlilla ja jonka Jalo Putta täytätti Suomeen paluunsa jälkeen. Albatrossi oli Putan toimiston pöydällä merikoululla.