Merikapteeni Jaakko Weikko (Weikka) Rangell

Weikka Rangell syntyi 24.5.1891 Hauhossa. Virkamiesperheeseen kuului äiti Alma Maria, isosisko Ester Maria ja pikkuveli Johan Wilhelm, josta tuli jatkosodan aikana Suomen pääministeri. Perheen isä, nimismies Jakob Werner Rangell, kuoli Weikan ollessa 7-vuotias ja perhe muutti äidin kotikaupunkiin Hämeenlinnaan.

Rangell pyysi jo nuorena äidiltään lupaa lähteä merille ja pääsikin 15-vuotiaana jungmanniksi raumalaiselle fregatti Imperator Alexander II:lle. Muutaman purjehdusvuoden jälkeen hän aloitti opinnot Rauman merikoulussa ja valmistui yliperämieheksi vuonna 1913. Raumalla ollessaan hän asui alivuokralaisena Hakkrin talossa. Tänä aikana hän tutustui ikätoverinsa, tulevan merikapteenin, Artturi Hakrin sisareen, Lainaan, jonka kihlasi vuonna 1912.


Ensimmäisen maailmansodan alkaessa 1914 Rangell oli pestautunut perämieheksi kahdeksi vuodeksi, mutta pesti venyi pidemmäksi kuin hän aavistikaan: hän jäi merille koko sodan ajaksi, vuoteen 1918. Rangell työskenteli niin purje-, moottori-, kuin höyrylaivoillakin; muun muassa parkkilaivoilla Finland ja Toivo sekä höyrylaivoilla Arum ja Agnes. Merikapteeniksi hän pääsi kouluttautumaan vasta sodan päätyttyä ja valmistui Rauman merikoulusta 31.5.1920.


Kapteenintutkinnon jälkeen Rangell aikoi jäädä maihin töihin ja avioiduttuaan vuonna 1919 hän tekikin enää lyhyitä matkoja merikapteenina. Vuodesta 1924 Rangell työskenteli Rauman kaupungin satamalaitokselle ja myöhemmin merenkulkuhallituksen palveluksessa tarkastusalus Suunnan päällikkönä. Vuonna 1941 perhe muutti Helsinkiin, missä Rangell toimi vanhempana majakanvartijana. Veri veti kuitenkin miestä merille ja vuonna 1947 Rangell työskenteli Islannin vesillä Jalostaja I:n päällikkönä sillinpyynnissä.

Rangell kuoli vuonna 1973.