RMM233

A.I.C.H.:n lippu

Sininen A.I.C.H- eli kaphoornarilippu, jonka keskellä punainen pelastusrengas, jonka sisällä valkoisella kirjoitus "A.I.C.H ST. MALO" ja kuva albatrossin päästä pyydys suussaan. Tämän lipun omisti Matti Lappalainen (1918-2010), Rauman viimeinen kaphoornari.

Amicale Internationale des Capitanes au Long Cours Cap Horniers (A.I.C.H.) perustettiin Ranskassa vuonna 1937. Sen jäseneksi saattoivat päästä ne, jotka olivat kiertäneet Etelä-Amerikan eteläkärjen Kap Hornin kaupallisessa liikenteessä olleella purjelaivalla ja sen lisäksi suorittaneet merikapteenin tutkinnon. Sillä ei ollut merkitystä, oliko tutkinto suoritettu ennen Kap Hornin kiertoa vai päinvastoin.

Yhdistyksen, tai veljeskunnan, kuten jäsenet sitä mielellään kutsuivat, tarkoituksena oli pitää yllä purjelaivaperinteitä ja purjelaivalla palvelleiden merimiesten yhteenkuuluvuutta vielä sen jälkeenkin, kun viimeinen rahtipurjelaiva oli poistunut liikenteestä.

Suomalainen Pamir kiersi Kap Hornin viimeisenä rahtipurjelaivana vuonna 1949. Uusien jäsenien liittyminen veljeskuntaan tyrehtyi 1960-luvulla, kun jäsenkelpoisuutta ei enää voinut saavuttaa. Jäsenkunnan korkean keski-iän vuoksi A.I.C.H. lakkautti itsensä vuonna 2003. Vuonna 1965 perustettu Suomen osasto jatkoi vielä vähän aikaa kansainvälisen toiminnan päätyttyäkin, aina vuoteen 2006.

Lipun keskellä on A.I.C.H.:n symboli, albatrossin pää, ja sen nokassa albatrossien pyydystämiseen käytetty syöttilaite. Syöttilaitteeseen kiinnitettiin suolalihan palanen ja ohut köysi. Sitten laite heitettiin laivan vanaveteen. Kun albatrossi nappasi lihanpalan, laite takertui nokan mutkaan eikä lintu päässyt irti mikäli köysi pidettiin kireänä. Albatrossi oli luonteva valinta AICH:n tunnukseksi, niitä nähtiin usein Kap Hornin vesillä. "Albatrosseiksi" kutsuttiin myös niitä AICH:n jäseniä, jotka olivat kiertäneet Kap Hornin purjelaivan päällikkönä.

Numero:
RMM233
Käyttö:
järjestölippu
Materiaali:
tekstiili