
RMM255
Posliinikoirat ikkunoilla
Posliinikoiria voi nähdä suomalaisten rannikkokaupunkien lisäksi muun muassa Ruotsissa ja Tanskassa. Brittiläisissä kodeissa ne olivat viktoriaanisen ajan porvariskodin statussymboleja. Ne tehtiin litteiksi, jotta ne mahtuivat takan reunukselle tai ikkunalle koristeiksi. Merimiehet toivat posliiniesineitä matkamuistoina Englannista erityisesti 1800-luvun jälkipuolella, jolloin suomalaiset laivat purjehtivat usein Englannin satamiin tai niiden kautta. Paikallinen muoti sekä makumieltymykset näkyivät näin myös merenkulkijoiden ostoksissa.
Kuningatar Victorian lempikoira
Koirat ovat usein cavalier kingcharlesinspanieleita, kuningatar Victorian lempikoiria. Ne istuvat toistensa peilikuvina, joskus isompien koirien rinnalla saattaa olla pienemmän kokoiset pennut. Väritykseltään ne ovat useimmiten mustavalkoisia tai valkoruskeita. Kaulapanta ja ketju on usein kullattu. Silmät on maalattu tai ne voivat olla lasia. Koirat maalattiin käsin, joten kuviointi on yksilöllinen.
Koiriin viitataan usein nimityksellä Staffordshirenkoira, joka kertoo niiden olevan Staffordshiren keramiikkateollisuuden tuotantoa. Koiria on valmistettu myös muun muassa Glasgowssa. Turun museokeskuksen kokoelmasta löytyy jopa pari Staffordshirenkoiria jäljitteleviä keramiikkakoiria, jossa on merkintä “A. SANTAMAA RAUMO”. Ilmeisesti paikallinen tekijä on tarttunut suosittuun aiheeseen.
Posliinikoirat ovat edelleen suosittuja ja uusia koiria on myynnissä. Ensimmäisiä neuvoja “aitojen” ja uustuotantoa olevien koirien erottamiseen julkaistiin jo vuonna 1938 Ruth Webb Leen teoksessa Antique Fakes and Reproductions. Vanhimmat jäljitelmätkin alkavat siis jo kohta olla antiikkia.