RMM477

Pullolaiva

Laivojen pienoismallit ovat tyypillinen merimieskäsityön muoto. Erityistä näppäryyttä vaativat pullojen sisään rakennetut pienoislaivat. Paitsi näyttäviä, pullolaivat ovat käytännöllisiä, pullo kun suojaa laivan herkkiä mastoja ja köysistöä kuvaavia lankoja. Pullolaivaa on siksi myös melko helppo kuljettaa.

Tämän pullolaivan tarina on erityisen kiehtova. Sen on nimittäin tehnyt suomalaisella purjelaiva Toivolla työskennellyt merimies Onni Bärling ollessaan ensimmäisen maailmansodan aikana sotavankeudessa, tai nykykielellä internoituna, Eckernförden kaupungissa Saksassa. Bärlingin kirjoitti päiväkirjaansa:

"Keskiviikkona 19 p [elokuuta 1914] aloimme lossata lastia. Se työ kävi hyvin hitaasti ja meillä oli hyvää aikaa harjoitella painitaitoa ja opettelimme aivan uuden paini-tavan, joka paljon lähenee vapaata painia. Usein tuli puolen päivän väliaikoja ja kerran tuli koko viikon loma. Niillä ajoilla teimme laivoja. Minä tein pari pullo-laivaa sekä yhden täysilaivan, jonka tein toivon mallisen ja nimitin Toivoksi."

Mallin kansallislippuna on Ruotsin lippu. Sotatilanne saattaa selittää tämän, sillä Saksassa ei ehkä ollut hyvä tehdä Venäjän lippua edes pienoismallilaivaan. Onni Bärling ja hänen laivatoverinsa pääsivät takaisin Suomeen tammikuussa 1915 Tanskan ja Ruotsin kautta. Onni kuljetti tämän pullolaivan merimiessäkissään kotiin, ja lähes sata vuotta myöhemmin hänen jälkeläisensä lahjoittivat sen Rauman merimuseolle.

Numero:
477
Tekoaika:
Elo-syyskuu 1914
Pituus (pullo):
30cm
Halkaisija (pullo):
7cm
Valmistusmateriaalit:
Puu, lasi, lanka, metalli