Tutkimusalus, Hollmingin telakka 1981

Akademik Mstislav Keldyš

Hollmingin telakka rakensi 1980-luvulla Neuvostoliiton tiedeakatemialle yhteensä yhdeksän merentutkimusalusta. Kyseessä olivat hyvin pitkälle erikoistuneet, aikansa edistyksellisimmillä korkean teknologian laitteilla varustetut alukset. Alusten varustus ja rakenne olivat keskenään erilaiset, joukossa oli muun muassa meribiologinen tutkimusalus sekä akustisilla kuuntelulaitteilla varustettu alus. Ensimmäisenä tutkimusaluksista valmistui Akademik Mstislav Keldyš vuonna 1981.

Tutkimuslaivojen rakentamiseen osallistuneet pitävät niitä onnistuneina ja merkittävänä saavutuksena, jonka yhteydessä tuotettiin uudenlaista korkean teknologian osaamista. Aluksi Hollming suunnitteli hankkivansa tutkimusaluksiin tarvittavan tietotekniikan Yhdysvalloista, mutta sitä varten hankitut vientiluvat peruttiin vuonna 1979, kun maailmanpoliittinen tilanne kiristyi Neuvostoliiton sekaannuttua sotaan Afganistanissa. Niinpä laitteisto oli kehitettävä itse, ja sen vuoksi Hollming perusti oman elektroniikkaosaston.

Akademik Mstislav Keldyš purjehtii edelleen Venäjän valtiollisen tiedeakatemian käytössä. Se on nimetty muun muassa Neuvostoliiton avaruusohjelmaan kehittämisessä ansioituneen matemaatikon Mstislav Keldyšin mukaan.

Kuva: Matemaatikko, akateemikko Mstislav Keldyšin patsas hänen synnyinkaupungissaan, Latvian pääkaupungissa Riiassa.

Akademik Mstistlav Keldyš lienee Raumalla rakennetuista laivoista kaikkein eniten kansainvälistä näkyvyyttä saanut. Se nimittäin esiintyy James Cameronin vuonna 1997 ohjaaman Titanic-elokuvan alussa, ja alus osallistui myös Cameronin järjestämään Titanicin hylyn tutkimusretkikuntaan vuonna 1996.