Agnes 1877

Rakennettu tasasaumaan tammesta ja kovasta puusta puupantturilla, tasaperäinen, yksi kansi ja peräkorko-puolikansi, kolme mastoa.
Omistaja: Peräntie Isak Emil, merikapt. August Nilssonin perikunta.
Ostettu 22.4.1911 kapt. A. Bengtsonilta Skillingesta Ruotsista.

Tyyppi Parkki
Telakka Saksa (Seedorf)
Vuosi /
Bruttovetoisuus 313,32
Nettovetoisuus298,4
Pituus 36
Leveys 8,2
Rekisterinumero 188
Rakennettu: 17.07.1911
Poistettu

Rauman alusrekisteri

Lehtiartikkelit

L-S. 20.4.1911.

 

Laivan kauppa. Kapteeni A. A. Nilsson on ostanut ruotsalaisen parkkilaivan AGNES 6,200 markan kauppahinnasta. Laiva on 282 rek.tonnin kantoinen ja on nykyään Lyypekissä.


L-S. 17.2.1912.

 

Laivankauppa. Eilen myytiin täkäläisessä satamassa huutokaupalla merikapt. Ax. Nilssonin perillisten Laitilassa omistama ½ AGNES–nimisestä parkkilaivasta, josta korkeimman tarjouksen 3,750 mk. teki kauppias Eino Nilsson Salosta. AGNES on 295 rek.ton. suuruinen ja rakennettu v. 1878.


L-S. 23.5.1912.

 

Raumalainen laiva hukkunut miehistöineen.

Kielistä, toukok. 22 p:nä. Höyrylaiva ADELE ilmoittaa tavanneensa Bornholman luona laivan kappaleita ja puutavaraa sekä kaksi ruumista, jotka kuuluvat raumalaiseen AGNES–laivaan. Parkkilaiva AGNES oli matkalla Raumalta Flensburgiin.

Todennäköisesti on laiva hukkunut miehistöineen päivineen.

--------

Parkkilaiva AGNES lähti täältä tk. 3 p:nä, päällikkönä merikapt. Yrjö Kristian Heikkilä ja perämiehenä V. A. Lind, jotka molemmat suorittivat tutkintonsa täkäläisessä merikoulussa muutamaa päivää ennen tälle onnettomalle matkalle lähtöä.

Parkkilaiva AGNES, jonka omistivat  mainittu kapteeni Heikkilä, konsulentti J. E. Peräntie Torniosta ja merikapt. A. Nilsson-vainajan perilliset Laitilasta, on 288 rek.t. mittainen ja rakennettu v. 1877. Laiva ostettiin  tänne noin kaksi vuotta takaperin ja korjattiin se perusteellisesti täkäläisessä satamassa viime syystalvella. laiva, jossa oli parrulasti, oli vakuuttamaton. Lasti, joka kuului ent. talonomistaja Markku Jaakkolalle, oli vakuutettu 21,000 markasta. Rahti oli myös vakuutettu.

 

L-S. 30.5.1912.

 

Parkkilaiva AGNESIN kohtalosta ei vieläkään ole tänne saatu mitään lähempiä tietoja, vaikka tiedusteluja on kaikille mahdollisille tahoille tehty.

Tk. 24 p:nä saapui Flensburgista lastin vastaanottajalta ainoastaan seuraava sähkösanoma: AGNES tuhoutunut luultavasti Bornholman rannikolla.

Laivan salaperäisen katoamisen johdosta vallitsee edelleenkin yleinen mielten jännitys. Pidetään aivan varmana, ettei laiva olisi voinut kadota näin yhtäkkiä jäljettömiin, ellei siihen olisi tullut jotain ulkoapäin tullutta vakavaa syytä. Epäillään jonkun höyrylaivan ajaneen AGNESIN päälle ja näin aiheuttaneen sille surullisen perikadon.

Niinikään Saksasta saapuneen tiedon mukaan ovat löydetyt ruumiit olleet tukkilautalla, kummallakin merkillä AGNES, RAUMA varustetut pelastusvyöt ympärillään.

L-S. 27.7.1912.

 

AGNES laivan kohtalo. Raumalainen AGNES –laiva on yhä kummitellut sanomalehdissä. Onpa laivasta saatu sellaisiakin tietoja, että se olisi myyty Riikaan. Sellaisen tiedon oli saanut täkäläisen GAUTHIOD –merivakuutusyhtiön asiamies, kauppias J. V. Nurminen, senaatin Kauppa- ja Teollisuustoimikunnan jäseniltä. Myöhemmin on kuitenkin samalta taholta esitetty, että laiva on todennäköisesti hukkunut. Että AGNES –laiva on todennäköisesti hukkunut, siitä ei ole vähintäkään epäilystä. Eihän olisi mahdollista, ettei laivasta olisi mitään tietoja saatu, jos se ei olisi hukkunut.

AGNES –laivan kapteenista Yrjö Kristian Heikkilästä ja perämiehestä W. A. Lindistä on tänne Venäjän konsulivirastosta Danzigista saapunut virallinen kuolemantieto, ja tehdään siitä huomenna kirkossa tavanmukainen ilmoitus.


L-S. 6.8.1912.

 

AGNEKSEN kohtalosta on ÅU:n Helsingin kirjeenvaihtaja  yrittänyt saada lisätietoja. Siinä hän ei kuitenkaan ole onnistunut, vaan pysyy asia yhä jyrkästi senaatin kauppa- ja teollisuustoimituskunnan esittelijäsihteerin A. Liston yksinomaisena tietona, niin ettei edes senaatin muut virkamiehet ole siitä saaneet mitään vihiä.


L-S. 8.8.1912.

 

Parkkilaiva AGNESIN kohtalo.

Laivaa koskevat paperit lähetetty Rauman merimieshuoneelle.

Sen johdosta, että Åbo Underrettelsser valitti, kuten viime lehdessämme mainittiin, esittelijäsihteeri Akseli Liston puolelta jotain salaperäisyyttä harjoitetun parkkilaiva AGNESIN papereihin nähden, on Uusi Aura tiedustellut asiaa häneltä. Herra esittelijäsihteeri ilmoitti, että hän puolestaan on antanut kaikki laivaa koskevat paperit, mitä hänellä hallussaan oli, Rauman merimieshuoneelle pyynnöllä, että ne toimitettaisiin asianomaisten läheisille omaisille, koska mainitut paperit osoittavat, että asianomaiset olivat saaneet kirjansa Rauman merimieshuoneelta, joten siis  mitään salailemista Liston puolelta ei ole tapahtunut.