Ansio 1865

Rakennettu tasasaumaan hongasta puupanttureilla, tasaperäinen, yksi kansi, kolme mastoa.
Rakennusmestari Justen.
Omistaja: Lindegren Amanda, Panelius Vilhelm.
Tehnyt täydellisen haaksirikon joulukuussa 1898.

Tyyppi Parkki
Telakka Rauma
Vuosi /
Bruttovetoisuus 492.83
Nettovetoisuus435.54
Pituus 40.22
Leveys 9.88
Rekisterinumero 54
Rakennettu: 19.05.1891
Poistettu 30.12.1898

Rauman alusrekisteri

Lehtiartikkelit

RL. 9.1.1895.

 

Myytävänä parkkilaiva ANSIO, 435 rek.tonnin suuruinen, ja kuunarilaiva URHO, 273 rek.tonnia, Rauman satamassa. Laivat ovat varustetut hyvillä ja täydellisillä kalustoilla. Likemmin ilmoittaa Wilhelm Panelius.

RL. 13.3.1895.

 

Julkisella vapaaehtoisella huutokaupalla, joka pidetään maalisk. 21 p:nä klo 12 huutokauppakamarissa, myydään edesmenneen kauppiaanlesken Amanda Lindegrenin ja Fredrik Paneliuksen perillisten omistama parkkilaiva ANSIO, 435 rek.tonnia, raudalla kiinnitetty ja puulla vuorattu, sekä viimeksimainittujen perillisten omistama kuunarilaiva URHO, 273 rek.tonnia, kuparilla kiinnitetty, myöskin kalustoineen.


RL. 23.3.1895.

 

Toissapäivänä tarjottiin vapaaehtoisella huutokaupalla parkkilaiva ANSIO ja kuunarilaiva URHO myytäviksi. ANSIOSTA korkeimman tarjouksen teki maisteri W. Panelius 9.000 mk. sekä jälkimmäisestä sama, 9.200 mk.

RL. 8.1.1896.

 

Parkkilaiva ANSIO, kapt. Groundström, matkalla Espanjasta suolalastilla Hankoon, joutui karille tk. 4 p:nä Saltholmenin lähellä Kööpenhaminan luona. Kun lasti oli purettu onnistui erään Switzerhöyryn tk. 6 p:nä saada laiva karilta. Sukeltaja on todennut aluksen vahingoittumattomaksi, ainoastaan irtoköli oli paikoitellen poisrepeytynyt. – Sovittu pelastuspalkkio oli 160 puntaa. Laiva, joka jäi talveksi Kööpenhaminaan, on ¾ osaksi vakuutettu Suomen merivakuutusyhtiössä sekä lasti ja rahti ”Tritonissa”.

 

RL. 19.11.1898.

 

Viime keskiviikkona (16.11.) ilmoitettiin, että raumalainen parkkilaiva ANSIO, kapt. Stenroos, matkalla Lontoosta Helsinkiin hiililastilla, joutui karille Gillelejen rannikolla Helsingörin lähellä. Kaksi pelastushöyryä riensi apuun. Laiva on saatu irti karilta ja hinattu Helsingöriin. Laiva on tarkastettu ja havaittu täysin purjehduskelpoiseksi. Pelastustoimesta tulevan maksun tulee oikeus määräämään.


RL. 6.12.1898.

 

Haaksirikko. Tänne viime sunnuntai-iltana (4.12.) saapuneen sähkösanoman mukaan on raumalainen parkkilaiva ANSIO, kapt. Stenroos, joutunut karille Söderarmin majakan lähistöllä Tukholman saaristossa. Väestö on pelastunut. Laivan arvellaan joutuneen hylyksi.

ANSIO oli matkalla Lontoosta Raumalle tuoden täkäläiseen Asfalttitehtaaseen pikeä ja kaasutervaa. Kuten aikaisemmin kerrottiin, oli sama laiva joutunut tällä matkallaan karille Tanskan rannikolla, josta se onnellisesti pelastettiin ja tarkastuksessa vahingoittumattomaksi huomattuna sai jatkaa matkaansa. Nyt on onnettomuus kuitenkin seurannut onnettomuutta ja vahinko vahinkoa. Juuri kun pelastuskustannuksista, jotka olivat 3.000 kruunua, oli selvitty, ajautui laiva kuitenkin myrskyssä karille.

ANSIO oli 435 rek.tonnin vetoinen ja luja laiva ja oli se rakennettu täällä Raumalla v. 1866. Laiva oli vakuuttamaton ja omisti sen vuosikausia maisteri W. Panelius. – On ryhdytty toimiin lastin pelastamiseksi samalla myös korjaten, mitä laivasta pelastettavissa on.