Birger 1870

Rakennettu hongasta tasasaumaan, tasaperäinen, yksi kansi, kolme mastoa.
Rakennettu Oulussa Pateniemen telakalla Gabriel Hiltusen johdolla.
Omistaja: Tork Johan, Yrjälä Emanuel, Ekroth Bernhard, Nordling K. O.

Tyyppi Parkki
Telakka Oulu
Vuosi /
Bruttovetoisuus 773,72
Nettovetoisuus736,88
Pituus 54,48
Leveys 10,33
Rekisterinumero 92
Rakennettu: 16.05.1895
Poistettu 10.12.1898

Rauman alusrekisteri

Lehtiartikkelit

RL. 20.4.1895.

 

Kapteenit J. Tork, E. Yrjälä, B. Ekroth ja K. O. Nordling ovat viime keskiviikkona ostaneet parkkilaiva BIRGERIN Oulusta G. & C. Bergbomin perillisiltä 25.000 markan hinnasta.


RL. 20.10.1898.

 

Raumalainen parkkilaiva BIRGER, jonka omistivat laivurit J. Tork, B. Ekroth ja E. Yrjälä, on toissayönä joutunut haaksirikkoon Midlesbroughin edustalla, Englannin kanaalissa. Laivan kapteeni O. Nordling ja miehistö, paitsi kahta, hukkuivat onnettomuudessa.


RL. 22.10.1898.

 

(Parkkilaiva BIRGERIN haaksirikkoa koskevasta selostuksesta)

------

Parkkilaiva BIRGERIN omistivat laivurit J. Tork, B. Ekroth, E. Yrjälä ja O. Nordling. He ostivat laivan v. 1895 Oulusta 25.000 markasta. Laiva oli rakennettu v. 1870 Haukiputaalla ja oli se 736 rek.tonnin mittainen. BIRGER talvehti viime vuonna kotiseudulla ja lähti keväällä toukokuun alussa Reposaarelta Espanjaan puulastilla ja oli nyt matkalla Turkuun tuoden kauppias Swibergille suolaa Sant Carlosista. Pohjanmerellä se joutui myrskyn valtaan ajautuen aina Middlesbroughin tienoille saakka.

 

RL. 27.10.1898.

 

BIRGER–laivan haaksirikosta on täkäläiselle kirkkoherranvirastolle Englannista saapunut kirje, joka suomennettuna kuuluu:

England, Redcar, Coatham House, lokak. 21 p. 1898.

Suurella surulla ilmoitan, että tiistaina lokak. 18 p:nä suomalainen laiva BIRGER Raumalta (kapt. O. Nordling) matkalla Espanjasta Suomeen joutui kovassa myrskyssä haaksirikkoon Redcarin luona Middlesbroughin lähellä Englannissa. Kapteeni ja 12 muuta miestä ovat hukkuneet. Kaksi miestä Emil Nordström Porista ja Johan Mäkilä Raumalta ovat elossa ja terveet. Nämä ovat hukkuneet ja kuolleet:

Kapteeni K. O. Nordling Raumalta, perämies Silvendoinen Kuopiosta, konstaapeli Elonen Raumalta, Sakarias Salonen Raumalta, Gustaf Fogelman Raumalta, Gustaf Lindroos Raumalta, Johan Jokila Raumalta, Josef August Mattsson Kristiinankaupungista, August Peltonen Tampereelta, ? Boijer Porista, Gustaf Forslöf Raumalta, timperi W. Wick Raumalta ja kokki Arttur Arvonen Raumalta. – Lindroos, Noijer ja Forslöf ovat haudatut Coathamin hautausmaahan Englannin kirkon tavan mukaan.

                                                                                        Kunnioittaen T. M. Fallow.

Laivuri B. Ekrothille on taas Lloydsin asiamies Middlesbroughista kirjoittanut, että laivan ajoi kova itäinen myrsky matalikolle tiistai-iltana (18.10.) Redcarin kohdalla. Törmättyään kalliolle, joita on vähän matkan päässä rannasta, meni laiva heti kappaleiksi. Seuraavana aamuna meri ajoi rannalle laivan palasia, maston osia, köysiä, plokkeja, purjeita jne. jotka nyt on rantavahdin huostassa.

RL. 15.11.1898.

 

Parkkilaiva BIRGERIN haaksirikosta pelastuneille kahdelle miehelle kerättiin Englannissa avustusta 6 puntaa 12 shill. mikä summa lähetettiin Englannin konsulille Helsinkiin asianomaisille toimitettavaksi.


RL. 22.11.1898.

 

BIRGERIN haaksirikkoisten muistoksi puhui rovasti V. Kaitila viime sunnuntaina (20.11.) saarnansa jälkeen.