Ella

Rakennettu hongasta tasasaumaan, tasaperäinen, yksi kansi, kaksi mastoa
Omistaja: Hattula Kustaa, Yrjänen Kustaa, Suominen Kustaa, Laaksonen Johan, Nurminen Johan, Yrjälä Selim, Lauren Frans, Wass Gustaf, Yrjälä Emanuel, Wass Frans, Närvä Evert, Ekroth Johanna.
Ostettu 10.4.1912 Ruotsista.
Tehnyt Itämerellä täydellisen haaksirikon 5.5.1913.

Tyyppi Kuunari
Telakka Ruotsi
Vuosi /
Bruttovetoisuus 206,51
Nettovetoisuus196,54
Pituus 31,72
Leveys 7,55
Rekisterinumero 195
Rakennettu: 13.05.1912
Poistettu 01.09.1913

Rauman alusrekisteri

Lehtiartikkelit

L-S. 10.5.1913.

 

Haaksirikko. Kuunari ELLA purjehtinut kumoon.

Viime torstaina (8.5) saapuneen sähkösanoman mukaan on raumalainen kuunari ELLA purjehtinut kumoon lähellä Gjedserin majakkalaivaa. Miehistö on pelastettu ja viety Holtenauhun.

Kuunari ELLA lähti täältä v.k. 24 p:nä parrulastissa Kieliin. Laivan päällikkönä on kapteeni Saari. Lastina oli n. 13,500 kuutiojalkaa parruja, jotka omisti toiminimi Hattula & Kumpp. täältä. Lasti oli vakuutettu merivakuutusyhtiössä Cauthiodissa. Laiva ja rahti ovat vakuuttamattomat. Laivan omistaa osakeyhtiö, jonka isäntänä on kapteeni V. Ekroth.

Ruotsin lehdet kertovat, että raumalaisen purjelaiva ELLAN miehistö pelastettiin Holtenauhun. Miehistöä oli 7 henkeä. Laiva oli tehnyt haaksirikon Cjedsertin majakkalaivan lähellä Falsterin eteläpuolella. Tanskan meriministeriöön on saapunut tieto, että eräs kuunari, joka ui lastinsa varassa, oli nähty tuuliajolla tiistaina klo 3 aikaan i.p.p. Tämä

tiedonanto tarkoittaa kaikesta päättäen raumalaista kuunari ELLAA, joka viime huhtikuun 24 p:nä lähti Raumalta Kieliin.

Itämeren eteläosassa vallitsi siihen aikaan, jolloin haaksirikko tapahtui, ankara myrsky, joka sai aikaan, että vesi oli tavattoman korkealla. Niinpä nousi vesi maanantaina useissa satamissa 1,5 metriä yli tavallisen määrän.

ELLA joka ostettiin tänne viime keväänä Ruotsista, on 196 rek.tonnin vetoinen ja rakennettu noin 30 vuotta sitten.

 

L-S. 15.5.1913.

 

Kuunari ELLAN kohtalo.

Tänne kuunari ELLAN kohtalosta saapuneet sähkötiedot ovat ELLAN pääisännöitsijän meille antamien tietojen  mukaan edelleen niukkoja.

Lyhyesti on vain ilmoitettu, että ELLA on hinattu Korsööriin, jossa se tulee myytäväksi huutokaupalla. Laivan miehistö on matkustanut Raumalle. Kapteeni Saari on Kielissä sairaalassa,  nähtävästi tapahtumasta johtuneen mielenhäiriön takia.


L-S. 20.5.1913.

 

Kuunari ELLAN haaksirikko.

Kapteeni tullut mielipuoleksi surusta.

Raumalaisen kuunari ELLAN haaksirikosta mainittakoon ennen kerrotun lisäksi, että miehistön pelasti tanskalainen höyrylaiva TAASINGE, joka oli matkalla Kööpenhaminasta Hampuriin. Laiva tapasi ELLAN Cjedserin lähistöllä hätälippu mastossa. Rikillä istui seitsemän miestä, jotka lujasti pitelivät kiinni aaltojen vähän väliä vyöryessä heidän päällitseen.

Vaikkakin meri kovasti kuohui onnistui TAASINGEN laskea vene vesille haaksirikkoutuneen läheisyyteen. Tunnin kuluttua olivat hädässä olleet pelastetut veneeseen. Kovien kärsimysten jälkeen he olivat kovin väsyneitä. Kaikki toipuivat kuitenkin pian, paitsi kapteeni Saari, joka on tullut mielipuoleksi laivan menettämisen surusta ja kokemistaan kovista kärsimyksistä. Holtenaussa otti sikäläinen Venäjän konsuli haaksirikkoutuneet huostaansa.