Freja 1869

Rauman alusrekisteri:

Rakennettu tasasaumaan kovasta puusta puupanttureilla, tasaperäinen, yksi kansi, kaksi mastoa.
Rakennusmestari C. T. Wang
Pääisäntä: Långfors Ludvig.

Niilo Nieminen:

Kuunarilaiva FREIJA oli toinen vuonna 1907 menetetty raumalaisalus. Se vaihtoi isäntäänsä vuoden 1907 talvella, jolloin kauppias John Nurminen osti sen kauppias Ludwig Långforssilta 7 000 markan kauppahinnasta. Alus purjehti onnellisesti saman vuoden lokakuuhun saakka, mutta kärsi täydellisen haaksirikon mainitun lokakuun 9 päivänä Bornholmin luona. Laiva oli törmännyt karille ja saman kuun 16 päivänä pidetyssä tarkastuksessa se tuomittiin hylyksi. Seuraavana yönä, kun tuuli oli kääntynyt itään, laiva vielä katkesi keskeltä kahtia ja sen peräpää lasteineen ajautui Bornholmin saaren rantaan keulaosan jäädessä edelleen karille. Miehistö kuitenkin pelastui ja talteen saatu lasti myytiin huutokaupalla.

Tyyppi Kuunari
Telakka Aalborg
Vuosi /
Bruttovetoisuus 173,55
Nettovetoisuus165,34
Pituus 32,55
Leveys 7,3
Rekisterinumero
Rakennettu: 27.05.2021
Poistettu 27.05.2021

Rauman alusrekisteri

Lehtiartikkelit

RL. 1.7.1896.

 

Kristiinankaupungissa on huutokaupalla myyty Malmöstä kotoisin oleva kuunari FREJA 3.800 markalla kauppias L. Långforssille Raumalta. FREJA, joka teki keväällä haaksirikon Kristiinankaupungin edustalla, on kokonaan rakennettu tammesta.


RL. 10.7.1897.

 

Meriliikkeen alalta. Viime keskiviikon (27.7.) aamulla saapui kaupp. L. Långforssin kuunari FREIJ, jossa on päällikkönä kapt. F. Nyholm, tänä kesänä toiselta ulkomaanmatkaltaan Saksasta kotia. Mikään muu laiva ei ole vielä tänä kesänä tehnyt kahta Saksan reissua. FREIJ lähtee kolmannelle matkalleen näinä päivinä.


RL. 11.8.1897.

 

Meriliikkeen alalta. Viime sunnuntaina (8.8.) saapui 6 purjelaivaa ulkomailta satamaamme. Näiden joukossa oli taasen kaupp. L. Långforssin kuunari FREIJA, joka palasi kolmannelta ulkomaan matkaltaan tänä kesänä. Pieni FREIJA on siis vieläkin ”priimuksena” tämänkesäisistä Saksan matkoilla kulkevista seilareista. FREIJA lastaa ja valmistaa itseään neljännelle Saksan matkalle.


RL. 2.6.1898.

 

Pikainen matka. Toissapäivänä saapui kaupp. Ludv. Långforsin kuunari FREJA, jota kuljettaa kapteeni I. H. Isaksson, ensimmäiseltä tämän kesän Saksan matkaltaan. FREJA lähti täältä toukok. 6 p:nä puutavaralastilla.


RL. 29.9.1903.

 

Haaksirikko. Kuunari FREJA, kapt. Davidsson, joka oli matkalla Neustadista Raumalle ja jonka päälle yöllä 18 p:ää vasten tätä kuuta Gjedserin majakan lähettyvillä kuunari ELLIDA Mönsterosista purjehti ja tapahtuneen onnettomuuden seurauksessa oli pakotettu kääntymään Dravemyndeen on t.k. 25 p:nä lähtenyt kotia kohden. Yhteentörmäyksessä kärsi ELLIDA niin suuren vahingon, että väestön täytyi laiva jättää ja turvata FREJAAN, joka sen sitten laski maihin Travemyndeen. Pienemmät FREJALLE tapahtuneet vahingot korjataan kotona.


L-S 21.2.1907

Viime lauantaina tehdyllä kauppakirjalla on kauppias John Nurminen täällä ostanut kauppias Ludvig Långforssilta FREJA –nimisen kuunarin kalustoineen 7,000 markan hinnasta. Ostaja sai laivan heti haltuunsa.


L-S 12.10.1907.

 

Kaksi raumalaista alusta hylkynä.

Eilen saapui tänne sähkösanoma Karlskronasta, joka kertoi, että kuunarilaiva LAURA, kapt. Snäll, Utlängan luona on ajanut karille, jolloin laivan pohja on mennyt rikki ja laiva täyttynyt vedellä. Kun näin on, jää se hylyksi. LAURA oli matkalla Foweystä Englannissa savilastissa Kotkaan. Karilleajoon oli syynä sumu. Raumalaiselle yhtiölle, joka laivan omistaa, koitui täten aika vahinko, sillä laiva oli 310 rek.tonnin kantoinen ja vasta viime vuonna ostettu Luvialta 29,000 markalla. Laiva ja rahti olivat vakuuttamatta.

Toinen, Gudhjelmista saapunut sähkösanoma tietää, että kuunari FREJA, kapt. B. Ekroth, sumun ja virran vaikutuksesta on tehnyt haaksirikon Bornholman luona. Miehistö pelastui ja osa lastista pelastunee myös, mutta laiva jää hylyksi. FREJA oli parrulastissa matkalla Wiipurista Saksaan. Laivan ja lastin, jotka molemmat olivat vakuuttamatta, omisti kauppias John Nurminen täältä. Laiva on kantavuudeltaan 162 rek.tonnia ja viime keväänä siirtynyt nykyiselle omistajalleen 7,000 markan hinnasta.


L-S. 26.10.1907.

 

Kuunari FREJAN haaksirikko. Raumalaisen FREJAN, joka tk. 9 p:nä ajoi karille Bornholman luona, runko tarkastettiin ja huomattiin hylyksi tk. 16 p:nä. Tk. 17 p:nä oli alus, kun tuuli yöllä oli mennyt itään, katkennut keskeltä, niin että peräpuoli ja sen mukana osa lastista ajautui rantaan, kun taas keulapuoli yhä makaa haaksirikkopaikalla. Pelastunut lasti myydään huutokaupalla.