Richard 1886
Rakennettu tasasaumaan kovasta puusta, tasaperäinen, takiloitu kuunarilaivaksi, yksi kansi ja kolme mastoa. Varustettu seuraavilla päällysrakennuksilla: perä korkokannella, kajuutalla ja ruhvilla keulassa.
Omistaja: Valtonen Johan Vilhelm.
Ilmoituksen mukaan joutunut lokakuussa 1921 vallinneessa myrskyssä tietymättömiin.
Tyyppi Kuunari
Telakka Bornholm (Rönne)
Vuosi /
Bruttovetoisuus 283,51
Nettovetoisuus270,01
Pituus 40
Leveys 8,34
Rekisterinumero 230
Rakennettu: 18.05.1914
Poistettu
Lehtiartikkelit
L-S. 11.8.1914.
Sota ja purjelaivamme.
F. Sjöfartstidningenille on laivanvarustajaliike Johan Nurminen Raumalta ilmoittanut, että seuraavien purjelaivojen kohtalosta ei ole tullut tarkempia tietoja ja että niiden pelätään joutuneen saksalaisten käsiin.
Kuunari EROS, kapt. P. A. Ikä, läksi heinäk. 7 p:nä Raumalta Friedrichstadiin.
Parkki EUNONIA, kapt. Sjöblom, läksi heinäk. 27 p:nä Flensburgista Raumalle.
Kuunari FRAMNÄS, kapt. Snäll, läksi heinäk. 2 p:nä Raahesta Stadeen.
Priki FRIDA, kapt. Mikkelsson, läksi heinäk. 18 p:nä Reposaaresta Stadeen.
Kuunari HEBE, kapt. Ramstedt, saapui heinäk. 30 p. Raumalta Burgstakeniin.
Kuunari LAINE, kapt. Ruosniemi, saapui heinäk. 17 p. Raahesta Kieliin.
Parkki LAINETAR, kapt. Urnberg, läksi heinäk. 18 p. Reposaaresta Rendsburgiin.
Kuunari LOTUS, kapt. Grålund. lähti heinäk. 12 p. Ykspihlajasta Kieliin.
Kuunari RICHARD, kapt. Malen, läksi heinäk. 18 p. Reposaaresta Apenradeen.
Parkki TOIVO, kapt. Farsenius, läksi heinäk. 16 p. Ykspihlajasta Eckensördeen.
Kuunari USKO, kapt. A. Näppi, läksi heinäk. 10 p. Raahesta Apenradeen.
Näiden 12 purjelaivan lisäksi ovat saatujen tietojen mukaan seuraavatkin purjealukset vihollisvesillä:
Raumalta kotoisin olevat: parkki AALLOTAR, parkki AALTO, priki ALEKSANDER, parkki HELMI, kuunari KANTON, ja kuunari OLGA. – Lisäksi mainitaan ahvenanmaalaiset, uuskaupunkilaiset ja luvialaiset laivat.
Mainittujen laivojen luku, joitten kohtalosta on syytä olla huolissaan, on siis lähes 40. Yksikään näistä laivoista ei ole 400 nettorek.tonnia suurempi, joten laivojen keskimääräinen arvo ei ole 15,000 – 20,000 markkaa suurempi. Mutta onhan sitä jo siinäkin. Lisäksi on vielä otettava huomioon laivojen lasti.
L-S. 25.8.1914.
Raumalaiset laivat Saksan satamissa.
Kuten ennen olemme maininneet, on suuri joukko Rauman laivoja nykyään Saksan satamissa. Ainakin seuraavat laivat ovat nyt seuraavissa satamissa:
AALLOTAR, kapt. J. G. Karlsson; LAINE, kapt. F. V. Ruosniemi; LOTUS, kapt. J. Grålund; sekä NORDEN, kapt. G. A. Wahlman, kaikki Kielissä. HELMI, kapt. F. M. Laaksonen; TOIVO, kapt. K. G. Forsenius; molemmat Eckerfördessä. RICHARD, kapt. F. F. Malen ja USKO , kapt. A. Näppi Apenradessa. EROS, kapt. P. A. Ikä Friedrichstadissa. EUNONIA, kapt. K. E. Sjöblom Flensburgissa. FRAMNÄS, kapt. F. A. Snäll ja FRIDA, kapt. A. Mickelsson Stadessa. HEBE, kapt. F. F. Ramstedt Burgstagenissa. KANTON, kapt. F. Fagerström Travemyndessä. LAINETAR, kapt. E. G. Urnberg Rensburgissa sekä OLGA, kapt. I. G. Silvan Lyypekissä.
Näistä laivoista sekä niiden miehistön kohtalosta on täkäläinen Espanjan varakonsuli kauppaneuvos W. Sofronoff tiedustellut Pietarissa olevan Espanjan pääkonsulin välityksellä ja on toiveita, että yhteys pian saadaan toimeen mainittujen alusten kapteenien kanssa.
Laivoissa on keskimäärin n. 10 miestä miehistöä. Muutamilla kapteeneilla on perhe mukana.
L-S. 8.9.1914.
Vankina Saksassa.
Eilen saapui tänne hl. OIHONNALLA kauppias W. Waltonen rouvineen. He olivat molemmat olleet Apenradessa saksalaisten vankina. Sinne olivat he saapuneet hra Valtosen omistamalla kuunarilaiva RICHARDILLA, jonka kapteenina on hra Malen. Laiva miehistöineen jäi edelleen Apenradeen.
Kuunarilaiva RICHARD oli lähtenyt Reposaaresta 18 p. heinäkuuta ja saapui se Apenradeen 2 p. elokuuta, siis kolme päivää ennen varsinaista sodanjulistusta, joka tapahtui elok. 5 p:nä. Mutta jo silloin kertoi laivalle saapunut luotsi olotilan vaikeudesta ja että sinne joka hetki odotetaan Venäjän vastausta Saksan noottiin. Tämä saapuikin jo saman päivän illalla. Ja niin joutuivat laivan 13 henkeä sotavangeiksi.
L-S. 3.10.1914.
Kotiin palanneita sotavankeja.
Kuunarilaiva RICHARDIN kapteeni F. F. Malenin rouva saapui eilen Raumalle oltuaan elok. 15 p:stä asti sotavankina Apenradessa. Mainitussa satamassa lepää talviteloillaan 5 suomalaista laivaa ja yksi virolainen. Rva Malenin kertoman mukaan kohtelivat saksalaiset heitä erittäin hyvin. Hänellä oli aikomus olla siellä yhä edelleen, mutta kun Berliinistä saapui tieto, etteivät he voi toivoa poispääsyä ennen sodan loppua, niin katsoikin hän parhaaksi pikku poikansa kanssa lähteä kotia.
L-S. 15.12.1914.
Saksalaisten vankina. Kotiutuneiden kertomuksia.
Viime lauantaina (13.12) saapuivat Raumalle kuunarilaivojen RICHARDIN ja USKON sekä parkkilaiva GUSTAF ADOLFIN miehistöt. Viimeksimainittu on pyhärantalainen. RICHARD saapui elok. 2 p:nä Apenradeen, missä ennestään oli mm. USKO. Tällöin julistettiin takavarikoiminen ja vain kapteeni sai käydä maissa erikoisella kirjallisella luvalla. Oikeutta rajoitettiin myöhemmin siten, ettei klo 7 jälkeen i.p.p. saanut mennä maihin. Laivan varoja jouduttiin käyttämään ruuan ostoon. Eräät miehet yrittivät karata, mutta heidät palautettiin rajalta takaisin. Toiset joutuivat sotamiesten käsiin ja saivat 14 vuorokautta arestia, jona aikana saivat vain vettä ja leipää syötäväkseen. Joulukuun 4 p:nä tuli tieto, että miehistö pääsisi kotiin, jos se voisi matkustaa omalla kustannuksellaan. Kotimatka aloitettiin seuraavana päivänä Kööpenhaminan, Tukholman ja Tornion kautta. Joukkoon kuului 30 henkilöä, joista RICHARDIN miehistöä 9 miestä.